Bun venit în „Românica”!

Ştim foarte bine cum trăim în România! Despre ce vreau eu să vorbesc acum sau mai bine spus, de ce anume vreau eu să mă leg este sistemul adoptat în învăţământ! Dar nu se poate domle’ aşa ceva… De ani de zile se vorbeşte de scoaterea examenului de Capacitate actualmente „Testare Naţională”! De la părinţii noştri şi până am terminat eu liceul s-au adoptat tot felul de sisteme care mai de care mai tâmpite!  „Şcoala de Arte şi Meseri” spre exemplu… păi înainte erau Liceul, Şcoala Profesională şi Şcoala de UCENICI! Era destul de bine făcută diferenţa între cele trei … La Liceu intrai cu Examen de Capacitate şi cu o medie destul de mare… la Şcoala Profesională intrai deasemenea numai cu Capacitate dar cu o medie mai micuţă iar la Şcoala de Ucenici intrau doar elevii care NU au promovat Capacitatea! Acum Şcoala de Arte şi Meseri nu mai face această delimitare… acolo se intră indiferent dacă elevul a promovat sau nu Examen de Capacitate … Cum dom’le să dai posibilitatea celor fără acest examen să mai dea şi BAC-UL … Păi atunci care este rostul Testări Naţionale?

Eh dar acum să ne uităm puţin la Liceu… cea mai mare prostie văzută în ultimii ani este adăugarea câtorva materii fără rost în programa şcoala… Muzica la clasa a 9, Desen Artistic, Educaţie Anteprenorială… şi uite aşa dintr-un total de 17 materii s-au făcut 23 … păi e posibil aşa ceva domn MINISTRU?

Şi încă o mare prostie … Cum poţi împărţi un liceu întreg pe cabinete de specialitate neavâd  în primul rând ceea ce trebuie pentru fiecare cabinet? O şcoală din Alba Iulia … nu dau numele  (Colegiul Domşa) şi-a împărţit toate sălile de clasă în cabinete de specialitate … fiecare materie are câte un cabinet şi un profesor responsabil! E foarte frumos şi e OK până aici … e european dar numai dacă ai cum  să faci asta!

În fiecare pauză elevii şcolii stau cu ghiozdanele şi hainele în mână pe coridor aşteptând profesorul să vină să deschidă cabinetul … unde-i pauza în care elevul trebuie să se recreeze? … Să meargă la magazin cu ghiozdanul în mână? Vă las să judecaţi singuri!

În şcolile europene în care este făcută o astfel de împarţire a sălilor pe cabinete, există la parterul liceului un bufet unde elevii pot să stea până la începerea cursurilor! Aici nu este posibil aşa ceva „din lipsă de fonduri”!

Vă întreb: Se poate să ne batem joc de săracii elevi? Chiar nu e posibil să se bage în programa şcolara doar câteva materii de BAZĂ? Materii care să ajute elevul să se formeze profesional? Să aibă o meserie? Cum va ieşi elevul nostru din liceu? Trece şi el prin liceu ca „Vodă prin lobodă” ca să nu zic ca boul,  scuză-mi expresia!

Sunt foarte IRITAT de ce se întâmplă acum în Învăţământul Românesc… nu mai spun de facultăţi şi condiţii de studiu din diferite licee de SPECIALITATE! Unde sunt frate, dotările alea de ultimă generaţie cu care vă lăudaţi? În buzunarul altora? Să nu mai vorbim de condiţii de cazare în Internate şi Cămine Studenţeşti… Ruşine să vă fie celor care nu puneţi preţ pe adevarata valoare a formării ca OM!

Domnule senator, deputat şi aţi miniştri… ca să ajungeţi acolo pe scaun şi să „MUNCIŢI” să luaţi banii pe care îi luaţi nu prin ŞCOALĂ aţi trecut? (Poate nu chiar toţi) Oare nu aţi făcut la fel ca şi aceşti copii o şcoală unde va învăţat să scrieţi, să citiţi, să faceţi ecuaţii, să vă adunaţi averile şi sa le ÎNMULŢIŢI?

Ruşine să vă fie! Vă bateţi joc de copii ţării! De adevaratele valori ale aceastei ţări! Bineînţeles, copiii voştri învaţă în şcoli private moderne sau în şcolile străinilor… la ce folos să vedeţi condiţiile de la Alba Iulia,  Sebeş,  Sibiu şi chiar BUCUREŞTI??

Şi copiii care vor să înveţe, care vor să ştie şi să vină să vă ia locul domnule primar, senator, deputat, ministru? Vă certaţi toată ziua în Parlament şi dormiţi… bag mâna în foc (şi cred că nu mă înşel) că habar n-aveţi ce votaţi dar ridicaţi mâna să fiţi acolo pe liste! Ce viaţă, nu?

Sunt mândru că sunt român dar mi-e ruşine mie pentru cei ce ne conduc! Îmi pare rău că nu pot face nimic pentru copiii aceştia, copii care merită mai mult decât voi toţi la un loc.

Ionuţ

dreptul-ionut

Facebook Comments

0 comentarii la “Bun venit în „Românica”!

  1. Auzi, ai dreptate. Dar nuti mai zic sistemul de invatzamant de aici. Nu e mai bun k cel din romania!…Dar asta e.Vai de copii nostrii k nu stim ce vor prinde ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *