Când broscuţa are raţiune

 

Pretindem că suntem superiori animalelor pentru că, spre deosebire de ele, noi suntem înzestraţi cu raţiune. Şi aşa şi este. Suntem înzestraţi cu raţiune şi din aceast motiv suntem superiori, suntem specia cea mai evoluată din câte s-au descoperit până în acest moment. Animalele nu se bazează pe raţiune ci doar pe INSTINCT! De aceea, acţiunile animalelor vor fii întotdeauna instinctive, asemănătoare cu instincte primare ale omului. Omul evoluat, însă, nu îşi mai poate baza acţiunile pe instinct pentru că acţiunile lui trebuie să treacă mai întâi prin filtrul raţiunii şi abia apoi să fie executate ca acţiuni concrete.

Ştii povestea ţestoasei şi a scorpionului? Hai că o citim împreuna, ce spui?

Odată, un scorpion, care, se ştie, este un foarte prost înotător, a cerut unei broaşte ţestoase să-l treacă râul în spinare. „Nu vreau i-a spus ţestoasa, fiindcă în vreme ce eu voi înota, tu o să mă înţepi şi am să mă înec.“ „Dragă ţestoasă, a râs scorpionul, dacă te înţep şi tu te îneci, mă scufund şi eu împreună cu tine. Nu ar fi logic să fac aşa ceva.“ „Ai dreptate, a strigat ţestoasa. Urcă-te.“ Şi scorpionul s-a urcat la bord. Pe la mijlocul râului, a înţepat-o puternic pe ţestoasă. Pe când amândoi se scufundau, broasca a spus: „Te superi dacă te întreb ceva? Ai zis că nu e logic să mă înţepi. De ce ai făcut-o?“ „Ei, asta nu are nimic de-a face cu logica, a răspuns trist scorpionul aproape înecat. Aşa mi-e firea.“

Ei bine, este exact ce spuneam: La animale, instinctul primează. Şi totuşi… de ce ni se pare atâta de cunoscut comportamentul scorpionului? Că nu vedem zilnic ţestoase care trec scorpionii în spate râurile patriei. Ni se pare cunoscut pentru că ne este cunoscut. Din nefericire, unii oameni sunt atât de ticăloşi încât, pentru un scop material, îşi execută camarazii ca lor să le fie bine. Este asta lipsa raţiunii? Categoric, nu! Pentru că aceşti oameni îşi calculeaază clar şi precis mişcările şi acţiunile. Scorpionul şi-a dorit să treacă apa iar în mijlocul râului a acţionat după instinct… a făcut ceea ce ştia, ceea ce era în firea lui, acţiunea pentru care a fost conceput: a înţepat, s-a apărat. De ce anume? Instinctul, cel mai probabil l-a condus la gândul că este în pericol.

Oamenii sunt diferiţi. Fereşte-te de oamenii care par să-ţi ofere siguranţă dacă aceşti oameni sunt şi în poziţia de a avea de câştigat ceva din urma ta. Întotdeauna am oferit ajutor oamenilor care erau, fizic, în împosibilitatea de a mă ajuta ei pe mine. De ce? Pentru a le dovedi că tot ce fac este dezinteresat, că nu am nimic de câştigat din urma lor şi chiar dacă ar vrea să mă ajute, nu o vor putea face pentru că nu-mi sunt aproape, sau dacă îmi sunt aproape sunt în acel punct al vieţii în care eu am fost cândva şi am trecut de el.

„Năravul din fire n-are lecuire“. Iar acest lucru este valabil şi atunci când eşti scorpionul din poveste, dar şi atunci când eşti broscuţa. În ambele cazuri e dureros, dar în cazul broscuţei este ucigător.

Cheers!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *