Cauzele şi Tratarea depresiei! Dr. Codruţ Tutu

Cauze:
Depresia este cauzata de:
• factori biologici: deficiente de oxigenare cerebrala, disfunctii hepatice in asociere cu disfunctii splenice si tiroidiene, alimentatie necorespunzatoare, etc.
• factori psihologici: conflictele interioare sau nemultumirile sunt mai intense si mai numeroase decat multumirile si satisfactiile personale
• factori sociali: mediu familial si social neadecvat, mediu profesional suprasolicitant, etc.
• factori de mediu: poluare, lipsa expunerii la razele solare, expunere la radiatii, etc.

Tratament:

Depresia are un impact major asupra corpului uman iar manifestarile biologice reflecta dereglarile metabolice si dezechilibrele provocate. Daca depresia apare ca efect al unei afectiuni cronice, simptomele bolii respective sunt amplificate. Pot aparea si situatii cand asocierea depresiei cu o afectiunea deja prezenta genereaza alte afectiuni cronice.

Din punct de vedere psihologic, gandirea persoanelor depresive este blocata asupra unui eveniment sau a unei serii de evenimente. Raportand evenimentele respective la sistemul de valori asimilat, individul le va evalua negativ. Apare astfel conflictul intre sistemul de valori si evenimentele petrecute. Individul retraieste in plan mental acele evenimente, incercand sa le solutioneze insa fara reusita. Din acest motiv persoanele depresive par absente, neimplicate in viata sociala si inchise intr-un univers al lor. Bolnavul se invinovateste pentru ceea ce s-a intamplat si ii sunt afectate negativ stima de sine si increderea in propria persoana. In cazul stadiilor avansate, suicidul este perceput ca o solutie viabila. Sunt alterate perceptia realitatii si conceptia despre viata.

Avand in vedere acest context, vindecarea depresiei necesita urmarea unui tratament complex. Acupunctura si fitoterapia tonifica psihicul uman si ii furnizeaza resursele energetice necesare pentru procesul de vindecare. Sunt tratate afectiunile datorate depresiei sau cele care au provocat depresia. Dialogul medic-pacient va contine si etape de solutionare a conflictelor psihologice, pacientul fiind indrumat sa accepte evenimentele petrecute fara a le aproba din punct de vedere moral sau afectiv. De asemenea, pacientul va trebui sa accepte ca trecutul nu poate fi schimbat. Depasirea si solutionarea conflictelor existente se realizeaza cand pacientul a asimilat aceste concepte in gandirea si comportamentul sau.

Dr. Codrut Tutu
Specialist Acupunctura si Apifitoterapie

Facebook Comments

7 comentarii la “Cauzele şi Tratarea depresiei! Dr. Codruţ Tutu

 1. Interesant titlul articolului si atractiv.
  Dar m-a dezamagit continutul. Asta pentru ca explicatiile depresiei si tratamentul sunt explicate dintr-o singura perspectiva, dintr-un singur punct de vedere. Si inca unul vechi si depasit…
  Ori in psihologie exista mult mai multe explicatii si tratamente…
  Ce zice dl Codrut Tutu de cognitii irationale? sau de terapii cognitiv-comportamentale? Hm…

 2. @Ionel … daca mai revi!
  De fapt dupa articolul asta trebuia sa am si eu un articol referitor la depresie! Asta este o „descriere” stiintifica! Eu trebuia sa scriu un articol cu anumite intamplari personale etc etc…
  Nu a fost sa fie! .. Dar sper sa revin!

 3. Am revenit:)
  Eu nu eram nemultumit de faptul ca articolul este pur stiintific, ci dimpotriva, ca nu spune tot ce spune stiinta despre asta:)
  Astept cu interes alte articole psiho! Felicitari pentru blog.
  Revin!

 4. Eu … Şi eu mi-am dorit cânva să devin psiholog … Dar şti de ce? Nu neapărat pentru a vindeca oameni! Ci pentru a mă ajuta pe mine!
  Şi nu am studii de specialitate … Am mai citit pe ici pe colo dar cel mai mult am … stat între oameni! 😛

 5. Buna ziua nu stiu cum sa incep ma numesc mina si am varsta de 25 de ani si acum doua saptamani si ceva am facut atac de panica am inteles ca dr.tutu este foarte bun as dori sa si eu sa am nr lui de telefon sa pot sa imi fac o programare la dansul va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *