Tu ştii ce e depresia? Dr. Codruţ Tutu

ARTICOL DE Dr. Codrut Tutu – Specialist Acupunctura şi Apifitoterapie

Depresia este o afectiune mintala caracterizata de episoade persistente sau recurente de tristete si melancolie patologica. Aceste episoade dureaza mai mult de cateva saptamani si au un impact negativ asupra vietii sociale, profesionale, familiale si intime a individului.

Simptomatologia depresiei este complexa si difera ca intensitate si asociere in functie de tipul depresiei: distimie, depresie majora sau depresie maniaca (tulburare bipolara). Manifestarile distimiei au un caracter cronic si dureaza perioade mai lungi de timp, desi ca intensitate sunt mai scazute. Reduc randamentul intelectual si profesional al individului insa nu il incapaciteaza. Manifestarile depresiei majore insa incapaciteaza individul, perturband randamentul profesional, somnul, apetitul, libido-ul si activitatile de relaxare. Simptomele asociate dureaza mai mult de doua saptamani. Depresia maniaca sau tulburarea bipolara cuprinde un ciclu de tulburari de dispozitie, compus din stari de tristete patologica urmate de stari de euforie. Schimbarile de dispozitie se produc gradat sau brusc.

Formele particulare ale depresiei sunt: depresia psihotica, depresia post-partum si tulburarea depresiva sezoniera. Depresia psihotica se manifesta sub forma episoadelor psihotice (halucinatii, delir, etc.) in asociere cu forme severe ale depresiei. Depresia post-partum apare la unele femei dupa nastere, afectand capacitatea mamei de a-si indeplini responsabilitatile parentale. Dureaza de la cateva saptamani la cateva luni. Tulburarea depresiva sezoniera se manifesta doar in anumite perioade ale anului, de obicei in timpul sezoanelor cu mai putina lumina solara. Simptomele dispar in timpul anotimpurilor calde si luminoase.

Simptomele specifice principalelor tipuri sunt: tristete si melancolie permanenta, iritabilitate, furie, neliniste sau senzatie de goliciune sufleteasca. Bolnavul are o gandire pesimista, lipsita de speranta. Se considera neajutorat, neputincios si se invinovateste pe sine permanent. Dispare pofta de viata, de a trai iar suicidul este privit ca singura solutie pentru rezolvarea problemelor. Activitatile zilnice sunt intreprinse fara interes iar hobby-urile si activitatile de relaxare nu mai produc placere. Libido-ul este redus, apar probleme de somn: insomnii sau nevoia de a dormi mai mult. Se instaleaza oboseala, durerile de cap, tulburarile digestive sau dureri cronice fara o cauza evidenta. Miscarile bolnavului devin greoie ca si cum fiecare gest ar fi un efort pentru acesta. Se produc modificari de greutate: slabire datorata lipsei de poftei de mancare sau ingrasare ca urmare a cresterii poftei de mancare. Bolnavului ii este greu sa ia decizii, sa se concentreze, sa reactualizeze informatii sau sa memoreze informatii noi. In cazul copiilor si a adolescentilor rezultatele scolare scad si par plictisiti in permanenta, pierzandu-si interesul pentru marea majoritate a activitatilor.

Episoadele de manie, specifice tulburarii bipolare, se caracterizeaza prin: furie si iritabilitate nejustificata, senzatie de euforie si exaltare, insomnie, vorbire rapida si incoerenta sau tonalitate ridicata a vocii, comportament social neadecvat, comportament sexual exacerbat, gandire confuza si incoerenta, capacitate redusa de analiza, perceptii exagarate despre sine si lumea inconjuratoare, deformari ale realitatii.

Sursa: INTERNET

Autor: Dr. Codrut Tutu

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *